Bahan-bahan
- 4 keping roti
- 2 biji telur
- 1/2 cawan susu pekat
- 170ml susu cair
- 8gm serbuk agar-agar
- 1/2 cawan gula
- 2 sdb butter - cairkan
- 3 1/2 cawan air - 230ml
- 2 sdb serbuk koko
- Sedikit pewarna dan perisa esen pandan
Cara - Cara
1. Didihkan 3 cawan air, serbuk agar-agar dan gula ke dalam periuk.
2. Blend roti, telur, susu pekat, susu cair dan balance air tadi (1/2 cawan). Kemudian masukkan ke dalam agar-agar yang sudah dididih tadi.
3. Masukkan butter dan kacau sampai mendidih. Matikan api.
4. Bahagikan kepada 2 bahagian. Satu bahagian biarkan warna asal. Saya letakkan sedikit serbuk koko. Dan satu bahagian lagi saya letakkan pewarna hijau dan perisa pandan.
5. Tuangkan ke dalam loyang secara berselang-seli. Sesenduk adunan asal dan sesenduk lagi adunan hijau. Ulangi sehingga habis. Ketika melapis hendaklah cepat sebab puding cepat sangat membeku.
6. Apabila dah siap bolehlah disimpan didalam peti sejuk sekurang-kurangnya 1 jam. Enak dimakan ketika sejuk
Selamat Mencuba
Resepi Untuk Dikongsi
0 comments:
Post a Comment