Bahan-bahan
- 1/2 kg udang
- 5 ulas bawang merah-mayang
- 3 bawang putih-mayang
- 2 inci halia-hiris tipis
- 2 btg serai-hiris serong tipis
- 3 helai daun limau purut-koyakkan sikit
- 3 biji cili padi/ 2 biji cili merah hiris nipis
- 1 biji tomato-potong dadu
- 2 sb sos tiram*
- 4 sb sos manis cili thai*
- 2 sb sos ikan
- 2 sb sos tomato
- 3 potong nenas - potong dadu (boleh guna nenas dlm tin)
- 1 btg timun - potong dadu
- 1 sudu besar tepung jagung- campur dg 1 cwn air
- serbuk kunyit, garam, gula ,Minyak
Cara memasak
1.Udang digaulkan dengan garam & serbuk kunyit. Goreng udang sekejap saja, angkat & toskan.
2.Tumis bawang, halia , serai dan cili hiris hingga naik bau wangi
3.Masukkan sos tiram,sos ikan, sos tomato dan sos cili thai, kacau sebati
4.Masukkan daun limau purut, tomato, gula, garam, bahan perasa & tepung jagung yg telah dibancuh dgn air.
5.Masukkan udang, nenas dan timun. kacau sekejap .
6.Masak selama 5 minit dan hidangan siap untuk dihidangkan. (udang sudah masak jadi tidak perlu masak terlalu lama)
Selamat Mencuba
Resepi Untuk Dikongsi
0 comments:
Post a Comment