Kaswi Kentang
Bahan-bahan :
- 500gm kentang yg telah dibuang kulit ~ direbus
- 300gm gula pasir
- 500ml santan sederhana pekat
- 700ml air
- 300gm tepung sagu
- 150gm tepung gandum
- 50gm tepung jagung
- 1st garam
- 1st kapur masakan
- 1st esen vanilla
- Pewarna kuning lemon
- Daun pandan ~ disimpul
- Kelapa parut putih + sedikit garam ~ dikukus sebentar
Cara:
1. Satukan semua bahan kecuali daun pandan. Gaul sebati kemudian mesin hingga halus.
2. Masukkan dlm periuk bersama daun pandan dan masak sekejap hingga naik wap.
3. Sapu acuan lompang dgn sedikit minyak masak. Tuang adunan hingga penuh kemudian kukus selama 15 - 20 minit dgn api sederhana.
4. Sejukkan dulu dan keluarkan dari acuan. Golekkan dlm kelapa parut yg telah dikukus sebentar.
Selamat Mencuba
Resepi Untuk Dikongsi
0 comments:
Post a Comment