JEMPUT-JEMPUT PISANG/CUCOR KODOK PISANG

JEMPUT-JEMPUT PISANG/CUCOR KODOK PISANG
 

Bahan-bahan

Pisang EMAS - buang kulit dan lenyekkan
Sedikit air - agak-agak 1/3 dari sukatan pisang tu
Gula
Garam
Tepung gandun - lebih kurang 1/3 gak dari jumlah pisang lenyek tu
Tepung beras - agak-agak dalam 2 sudu besar le untuk banyak sukatan ni
Sesudu kecil soda bicarbonate
Minyak untuk menggoreng



Caranya

 
1. Masukkan air, garam dan gula dalam bekas yang berisi pisang lenyek tadi tu. Sebatikan.

2. Masukkan tepung dan kacau secara kaup balik sebab kang kalau terlebih kacau tepung jadi liat. Kalau nampak cair sangat boleh tambah tepung sikit lagi tapi kalau terpekat pulak boleh tambah sikit lagi airnya.

3. Goreng dalam minyak panas secara terendam atas api yang last pusing (kecik sikit). Jangan letakkan terlalu banyak yer. Bagi ruang sikit dalam kuali tu supaya naiknya bulat sikit. Bila nampak dah gelap dah boleh angkat dan tuang atas tisu dapur tu yer untuk toskan minyaknya yang banyak tu.


Selamat Mencuba

Resepi Untuk Dikongsi


Cucoq ni arwah tok admin selalu buat.. Al Fatihan untuk Ku Esah

0 comments:

Post a Comment

Resepi Untuk Dikongsi. Powered by Blogger.