Kuih Ketayap Sewangi Pandan
Bahan - Bahan
Bahan inti
150 gm gula merah
¾ cawan air
½ biji kelapa parut
garam
daun pandan
Bahan Kulit
1 cawan tepung gandum
1 ½ cawan santan
1 biji telur
2 helai daun pandan
Cara - Cara
Untuk inti, masukkan semua bahan inti ke dalam periuk. Kemudian masak di atas api yang sederhana dan kacau agar sebati dan melengas. Masukkan sedikit tepung gandum agar inti ini melengas. Angkat dan ketepikan.
Untuk kulitnya, masukkan tepung gandum dan telur di dalam mangkuk.
Kemudian masukkan santan dan kacau hingga sebati. Jika suka bolehlah dimasukkan air daun pandan.
Tapis adunan ini.
Panaskan kuali yang telah dilengser dengan sedikit minyak.
Tuangkan sesenduk adunan ini dan lenggang-lenggangkan kuali tadi, supaya adunan rata dan nipis. Setelah masak, angkat dan ketepikan. Buat sehingga selesai semuanya.
Kemudian ambil kuih dadar tadi dan masukkan inti di tengah-tengahnya. Kemudian lipatkan bahagian atas dan bawah lalu gulung ketayap kemas-kemas. Lakukan sehingga selesai dan hidangkan.
Selamat Mencuba
Resepi Untuk Dikongsi
Kuih Ketayap Sewangi Pandan
Subscribe to:
Post Comments
(
Atom
)
About Me
Resepi Untuk Dikongsi. Powered by Blogger.
0 comments:
Post a Comment