Bahan
- 1 bungkus lasagna kering 225 gm
- 1 s/b marjerin/mentega
- ½ s/k garam Air secukupnya , untuk merebus (kalau beli lasagna instant pun, lebih baik rebus dulu walaupun ditulis 'no precook required'..tp kalau tak nak rebus jugak, sos lasagna kenalah cair. tak boleh pekat)
- 125 gm mozarella cheese ~ diparut halus
Bahan - Bahan Sos Daging - Daging
- s/b marjerin/mentega
- 2 biji Bawang Putih, cincang halus
- 1 biji Bawang Bombay, cincang halus
- 500 gm ayam cincang
- 250 gm Tomato, kupas, parut ((3 biji ~ just potong2 & terus blend dlm blender basah tanpa air.. tak parut pun, boleh juga guna "diced tomato" dalam tin)
- 300 gm Sos Tomato dlm botol
- 100 cc Air (setengah cawan)
- 3 blok kiub maggi ayam
- 1 s/k Oregano serbuk
- ½ s/k Garam,
- ½ s/b Gula pasir
- Akak tak guna tomato sos tapi menggunakan cili sos heee derhaka sikit
Bahan - Bahan Sos Putih
- 50 gm marjerin/mentega (tak timbang pun..bubuh dlm 3 sudu besar)
- 50 gm Tepung gandum ~ bancuh jadikan pes likat dengan sedikit air (dalam 3 sudu besar jugak)
- 400 cc Susu Cair Evaporated (boleh guna 1 tin susu cair)
- 100 cc Air (tqah guna 100 ml, dalam setengah cawan)
- 125 gm Keju Cheddar parut (boleh guna mozarella cheese)
- 1 blok kiub maggi ayam
- ¼ s/k serbuk lada putih
- ¼ s/k serbuk buah pala (tak letak pun tak pa)
Cara Menyediakan Kulit Lasagna
1. Panaskan air hingga mendidih, tambahkan marjerin dan garam.
Masukkan kulit lasagna satu persatu ke dalam air mendidih dan masak hingga kulit lasagna lembut. (Jgn terlalu lembut sgt.. nanti terkoyak)
Toskan dan masukkan dlm sebesen air biasa.
Cara Masak Sos Daging
1. Panaskan marjerin, tumis bawang putih dan bawang bombay hingga harum dan layu. Masukkan daging cincang, kacau rata hingga daging berubah warna & masak.
2. Tambahkan tomato parut (tomato blend) dan sos tomato dan air. Masukkan kiub ayam, oregano serbuk, garam dan gula pasir. Masak hingga mendidih & sos agak kering.
Cara Masak Sos Putih
1. Panaskan marjerin, masukkan pes tepong gandum & kacau rata.
Tuang susu cair dan air sedikit demi sedikit sambil dikacau rata.
Tambahkan keju parut, kiub pati ayam MAGGI,
serbok lada putih & serbok pala.
2. Masak hingga mendidih dan mengental.
Penyediaan Terakhir
1. Sapu loyang atau caserole empat segi dengan marjerin di sekeliling,
2. Susun lasagna. kemudian letakkan dan ratakan sos merah, kemudian tindankan sos putih dan ratakan.
3. Ulangi proses sama seperti tadi diakhiri dengan sos putih di bahagian atas.
4. Taburkan cheese parut atasnya.
5. Bakar dengan suhu oven 180°C (atas bwh) hingga kuning kecoklatan (± 40 minit). (suhu bergantung oven masing2)6. Angkat. Sajikan panas
Selamat Mencuba
Resepi Untuk Dikongsi
0 comments:
Post a Comment