Mee Bandung Muar

Mee Bandung Muar
Resepi Johor



Bahan-bahan ( utk 3-4 org makan )

1 kg mee kuning (di celur dan di toskan)

10 tangkai cili kering (buang biji dan rebus, toskan)

1 labu bawang putih (diketuk)

5 biji bawang merah

½ cawan udang kering, direbus dengan secawan air (alternatively boleh guna sotong rendam, rebus juga, ini style Mee Bandung Tanjung Agas, Muar)

½ cawan udang hidup 1 cawan daging rebus (dipotong nipis)

Sawi (sukatan ikut suka, potong anggaran 1 inci) Kobis (sukatan ikut suka, hiris kasar)

1/2 cawan gula pasir

3 - 4 cawan air rebusan daging

1 sudu makan sos tiram

Telur ayam (mengikut jumlah hidangan) 

Garam secukup rasa Minyak untuk menumis

Lain lain perencah e.g. daging ayam, fishballs, sotong, bunga kobis, hati rebus boleh dimasukkan mengikut individual preference.

Daun sadri & daun bawang, jika suka (dihiris)




Cara-cara

Blend cili kering, udang kering & air rebusannya, gula, bawang putih & bawang merah.

Panaskan sedikit minyak didalam kuali

Tumiskan bahan bahan yang dikisar.Jangan sampai garing

Masukkan sos tiram, udang, daging rebus batang sawi ,bahan2 sampingan dan air rebusan daging dan garam

Masak hingga kesemua bahan empuk dan akhir sekali masukkan telur dan kacau perlahan2

Curahkan kuah keatas mee yang telah di letak dalam mangkuk..hiaskan dgn daun bawang dan daun sadri


Selamat Mencuba

Resepi Untuk Dikongsi

0 comments:

Post a Comment

Resepi Untuk Dikongsi. Powered by Blogger.