Bahan-Bahan [ 1/2 adunan loyang 7x7 ]
Bagi Lapisan Bawah
- 250ml air [ aku ganti santan cair ]
- 90gm gula pasir
- 150ml santan pekat [ aku guna santan pekat fresh ]
- 5gm agar - agar powder
- 250gm cendol [ aku letak 200gm ]
- 100gm jagung berkrim [ aku tambah ]
- sedikit garam
Cara-Cara
Masakkan air, agar-agar powder dan gula sehingga mendidih.
Masukkan santan dan garam. Biarkan mendidih sedikit.
Masukkan cendol dan jagung berkrim. Kacau sedikit. Angkat. Tuangkan kedalam acuan.
Tips : untuk acuan. Basahkan dengan sedikit air. Lapikkan dengan plastic (saiz plastic mestilah lebih besar dari acuan) supaya mudah keluarkan dari acuan nanti untuk dipotong.
Bagi Lapisan Atas
- 250ml air
- 100gm gula merah
- 250ml santan pekat [ santan fresh pekat ]
- 5gm agar - agar powder
- 1 biji kuning telur [ ganti 1/2 sudu makan tepung jagung ]
- sedikit garam
Cara-Cara
1.Masakan gula merah dengan sedikit air (drp 250ml dalam resepi ye) sehingga gula hancur. Tapiskan air gula.
2.Masukkan air gula + baki air dan agar-agar powder. Masak sehingga mendidih.
3Kocoh kuning telur [ aku letak tepung jagung dalam santan sebab tak guna telur ] di dalam santan.
Tuangkan santan kedalam adunan. Masukkan garam. Biar mendidih sekejab. Padamkan api.
Tips : Sebelum tuang adunan atas, pastikan adunan bawah sudah keras dan cucuk dengan garpu di serata adunan.
Tips 2 : Tuang adunan lapisan atas perlahan-lahan. Sebaik-baiknya tahan adunan dengan sudu supaya adunan jatuh dengan perlahan.
Selamat Mencuba
Resepi Untuk Dikongsi
0 comments:
Post a Comment