Puding Cendol Sedap Versi 1

Puding Cendol Sedap Versi 1



Bahan-Bahan [ 1/2 adunan loyang 7x7 ]

Bagi Lapisan Bawah

  • 250ml air [ aku ganti santan cair ]
  • 90gm gula pasir
  • 150ml santan pekat [ aku guna santan pekat fresh ]
  • 5gm agar - agar powder
  • 250gm cendol [ aku letak 200gm ]
  • 100gm jagung berkrim [ aku tambah ]
  • sedikit garam


Cara-Cara

Masakkan air, agar-agar powder dan gula sehingga mendidih.

Masukkan santan dan garam. Biarkan mendidih sedikit.

Masukkan cendol dan jagung berkrim. Kacau sedikit. Angkat. Tuangkan kedalam acuan.
Tips : untuk acuan. Basahkan dengan sedikit air. Lapikkan dengan plastic (saiz plastic mestilah lebih besar dari acuan) supaya mudah keluarkan dari acuan nanti untuk dipotong.



Bagi Lapisan Atas

  • 250ml air
  • 100gm gula merah
  • 250ml santan pekat [ santan fresh pekat ]
  • 5gm agar - agar powder
  • 1 biji kuning telur [ ganti 1/2 sudu makan tepung jagung ]
  • sedikit garam


Cara-Cara

1.Masakan gula merah dengan sedikit air (drp 250ml dalam resepi ye) sehingga gula hancur. Tapiskan air gula.

2.Masukkan air gula + baki air dan agar-agar powder. Masak sehingga mendidih.

3Kocoh kuning telur [ aku letak tepung jagung dalam santan sebab tak guna telur ] di dalam santan. 

Tuangkan santan kedalam adunan. Masukkan garam. Biar mendidih sekejab. Padamkan api.

Tips : Sebelum tuang adunan atas, pastikan adunan bawah sudah keras dan cucuk dengan garpu di serata adunan.

Tips 2 : Tuang adunan lapisan atas perlahan-lahan. Sebaik-baiknya tahan adunan dengan sudu supaya adunan jatuh dengan perlahan.


Selamat Mencuba

Resepi Untuk Dikongsi

0 comments:

Post a Comment

Resepi Untuk Dikongsi. Powered by Blogger.