Bahan asas
- 2 sdm minyak untuk menumis
- 4 butir bawang merah, Hiris
- 2 ½ cm batang kayu manis
- 1 kg udang besar, buang kulit dan kepala, tinggalkan ekornya
- 400 ml santan dari 1 biji kelapa parut
- 10 helai daun kari
Bahan tumbuk halus:-
- ½ sdt jintan manis sangai
- ¼ sdt jintan halus sangai
- 2 biji cili hijau besar
- 2 biji cili merah besar
- 2 ulas bawang putih
- 2 cm halia
- 2 sdt ketumbar sangai
- 1 sudu teh asam jawa, larutkan dengan 1 sdm air
- 1 sdt garam
- ¼ sdt gula pasir
Cara-caranya
1. Panaskan minyak, tumis bawang merah hingga harum. Masukkan bahan tumbuk halus dan kayu manis, tumis kembali hingga harum.
2. Masukkan udang, aduk hingga berubah warna.
3. Tuang santan, didihkan.
4. Masukkan daun kari, kacau rata.
5. Masak hingga santan meresap, angkat.
6. Sajikan bersama nasi panas.
Selamat Mencuba
Resepi Untuk Dikongsi
Kredit: Resepi Sheila Rusly
0 comments:
Post a Comment