Bahan-bahan
- 500 gm ayam
- 3 labu bawang*
- 3 ulas bawang putih*
- 1 inci halia*
- 1 inci kunyit/1 sdk serbuk kunyit*
- 3 sudu lada kisar*
- 1 keping asam gelugor
- 3 biji tomato
- 2 biji lada merah
- 6-7 batang bendi
- 1 cawan santan pekat.
Cara - Cara
1.Bersihkan ayam, toskan.
2.Kisar semua bahan bertanda
3.Panasakan minyak dan tumis bahan kisar sehingga naik bau dan pecah minyak.
4.Masukkan ayam, bendi, tomota dan lada besar.
5.Tuangkan santan pekat dan tambah air kalau suka kuah lebih.
6.Sesuaikan rasa.
7.Masak sehingga kuah sedikit pekat dan ayam masak. Hidangkan panas.
Selamat Mencuba
Resepi Untuk Dikongsi
0 comments:
Post a Comment