Daging Salai Masak Lomak Cili Api Bersama Kentang
Resepi Negeri Sembilan
Nota:
Daging salai ni boleh masak lomak dengan rebung, pucuk ubi jantung pisang dan macam-macam lagi.
Bahan-bahan
15 biji cili api-kalau nak pedas tambah lagi
600 gram daging salai
2 biji ubi kentang-belah 2
2 cawan santan cair
2 cawan santan pekat
2 batang serai di titik
1 inci kunyit hidup
1 inci halia
2 helai daun kunyit-disiat
sedikit serbuk kunyit
garam ikut keperluan
Cara-cara
1. Tumbuk lumat cili api bersama kunyit hidup, halia dan sedikit garam.
2. Titikkan serai dan masukkan semua ke dalam periuk bersama daging salai dan ubi kentang.
3. Masukkan santan cair dan hidupkan api yang sederhana.
4. Sentiasa kacau supaya tak pecah santan....bila menggelegak masukkan pula santan pekat.
5. Kacau lagi ..bila menggelegak sekali lagi masukkan daun kunyit...kacau dan pastikan ubi kentang dah empuk.
6. Perasakan dengan garam dan boleh ditutup api.
Selamat Mencuba
Resepi Untuk Dikongsi
Daging Salai Masak Lomak Cili Api Bersama Kentang
Subscribe to:
Post Comments
(
Atom
)
About Me
Resepi Untuk Dikongsi. Powered by Blogger.
0 comments:
Post a Comment