Jenahak Stim Taucu Pedas

Jenahak Stim Taucu Pedas



  • Ikan 3-4 keping - jenahak, kerapu, merah, bawal, siakap sgt sesuai..
Noted : Susun ikan diatas beberapa batang daun bawang, kukus ikan kosong guna api besar 10min (masak), buang air ikan bertakung sedikit jika telalu byk..


Bahan kuah

  • Halia 2 inci - cincang halus
  • Bawang putih 4-5 ulas - cincang halus
  • Cili padi merah 3-4 btg - cincang halus 
  • Taucu pedas 2-3 sudu besar - jenama Yeo's ada taucu pedas
  • Sos tiram 2 sudu bsar
  • Kicap cair 2 sudu bsar
  • Gula 2 sudu
  • Air masak



Bahan lain

  • Daun bawang ikut suka
  • Bawang goreng buat sendiri goreng bersama cili kering potong 2-3 batang.. ( penting, buat rase lebih kick & wangi bila makan)


Cara - Cara

1.Tumis bwg putih, halia smpai wangi, masuk taucu, sos tiram, kicap cair, gula, cili padi.. Goreng sampai agak kering, masuk air masak 1/2 cawan.. Agak2 pekat, tutup api.. 

2.Siram kuah atas ikan (bersama minyak tumisan).. Tabur bwg goreng bersama lada kering, hias dgn daun bawang..


Noted : tak perlu garam, taucu agak masin, cuma tambah kicap cair jika nak lebih masin


Selamat Mencuba

Resepi Untuk Dikongsi

credit: Ahmad shinoda

0 comments:

Post a Comment

Resepi Untuk Dikongsi. Powered by Blogger.