- Ikan 3-4 keping - jenahak, kerapu, merah, bawal, siakap sgt sesuai..
Bahan kuah
- Halia 2 inci - cincang halus
- Bawang putih 4-5 ulas - cincang halus
- Cili padi merah 3-4 btg - cincang halus
- Taucu pedas 2-3 sudu besar - jenama Yeo's ada taucu pedas
- Sos tiram 2 sudu bsar
- Kicap cair 2 sudu bsar
- Gula 2 sudu
- Air masak
Bahan lain
- Daun bawang ikut suka
- Bawang goreng buat sendiri goreng bersama cili kering potong 2-3 batang.. ( penting, buat rase lebih kick & wangi bila makan)
Cara - Cara
1.Tumis bwg putih, halia smpai wangi, masuk taucu, sos tiram, kicap cair, gula, cili padi.. Goreng sampai agak kering, masuk air masak 1/2 cawan.. Agak2 pekat, tutup api..
2.Siram kuah atas ikan (bersama minyak tumisan).. Tabur bwg goreng bersama lada kering, hias dgn daun bawang..
Noted : tak perlu garam, taucu agak masin, cuma tambah kicap cair jika nak lebih masin
Selamat Mencuba
Resepi Untuk Dikongsi
credit: Ahmad shinoda
0 comments:
Post a Comment