Bahan-bahan
- 2 cwn tepung beras
- 4 cawan santan
- Sedikit garam
- Daun pisang
Bahan-bahan Inti
- 1/2 biji kelapa parut
- 1 ketul gula melaka
- 2 sb air
- Daun pandan
Bahan salutan inti:
- 2 sb tepung pulut (bancuh dengan 1 sb air dan pewarna hijau)
- 2 sb tepung pulut (bancuh dengan 1 sb air dan pewarna merah)
Cara-cara
01. Masakkan bahan-bahan inti hingga kering. Bulat-bulatkan dan ketepikan
02. Leperkan sedikit tepung pulut yang telah dibancuh dan masukkan inti kelapa. Bulatkan dan ketepikan.
03. Bancuh tepung beras bersama santan dan garam, kacau separuh masak.
04. Layur daun pisang, potong dan bersihkan.
05. Ambil dua sudu besar bancuhan tepung, letak atas daun pisang.
06. Letakkan sbijiiini merah dan sebiji inti hijau dan tutup dengan dua sudu besar tepung.
07. Tutup daun pisang dan lipat kedua-dua hujung.
08. Kukus 20 minit.
09. Bila sejuk bolehlah dihidang.
Selamat Mencuba
Resepi Untuk Dikongsi
0 comments:
Post a Comment