Bahan nasi:
- 650gm beras siam
- 150gm beras nasi daging - warna coklat
- 200gm beras pulut
- 1200ml santan
- 1 camca besar rata garam
- 1 camca teh gula
- 10 biji bawang merah - hiris
- 2cm halia - hiris halus
- 1 camca besar halba
- 1 helai daun pandan - disimpul
- Daun pisang untuk mengalas kukus
Cara - cara
1. Satukan beras siam, beras nasi dagang dan beras pulut. Gaul rata dan cuci, kemudian rendam selama 4-5 jam dan toskan.
2. Dalam mangkuk, satukan bawang merah hiris, halia hiris dan halba, kacau rata. Ketepikan.
3. Panaskan kukus. Alas dasar kukus dengan daun pisang atau aluminium foil, lubang-lubangkan. Masuk beras yang telah ditoskan dalam kukusan dan kukus 20 minit.
4. Sementara itu, satukan santan dengan garam dan gula, kacau rata hingga semua sebati.
5. Keluarkan beras dari kukusan tadi dan masukkan dalam bekas besar. Gaul dengan bawang merah hiris, halia hiris, halba dan juga 1/2 bahagian santan tadi tuang sikit -sikit hingga habis. Gaul rata kemudian masukkan balik dalam kukusan, lubang-lubangkan sikit nasi tadi dan sambung mengukus selamat 20 minit.
6. Kemudian lakukan kaedah sama dan habiskan baki santan, gaul rata dan sambung mengukus hingga nasi masak, kurang lebih 25-30 minit. Gemburkan nasi dan boleh dihidangkan bersama gulai dan acar tadi.
Bahan gulai ikan tonggkol
- 2 ekor ikan tongkol putih atau hitam - saiz sederhana
- 2 biji cili merah - belah 2 tapi tak putus
- 2 biji cili hijau - belah 2 tapi tak putus
- 2 keping asam gelugor
- 2 batang serai -dititik
- 1 biji timun - optional
- 1 1/2 camca besar kerisik
- 1 1/2 camca besar rempah kari ikan - baba's
- 1 camca besar ketumbar serbuk
- 1 camca besar rempah gulai cap ros
- 2 camca besar cili kisar
- 400ml santan pekat
- 1 liter santan cair
- Air secukupnya
- 1 camca besar gula melaka
- Garam secukup rasa
Bahan kisar
- 1 biji bawang besar
- 3 ulas bawang putih
- 1 inci halia
- 1/2 inci lengkuas
- 1/2 inci kunyit hidup
Bahan tumis
- 4 biji bawang merah - hiris
- 2 ulas bawang putih - hiris
- 1/2 inci halia - hiris
- 1/2 camca teh halba
Cara - Cara
1. Ikan tongkol disiang, kemudian kerat 4 untuk setiap seekor ikut saiz ikan yang anda guna, cuci bersih dan toskan. Kemudian rebus dengan 2-3 keping asam gelugor, sedikit halia dan bawang putih, rebus kurang lebih 45 minit hingga 1 jam.
2. Satukan bahan kisar halus dengan rempah kari ikan, ketumbar serbuk dan rempah gulai ros. Kacau rata hingga menjadi pes, tambah sedikit air jika perlu.
3. Timun dibuang kulit, potong 3 atau 4 bahagian. Belah 4 setiap 1 dan buang empulurnya. Ketepikan.
4. Panaskan minyak dalam kuali. Masukkan bahan tumis dan serai titik. Tumis hingga harum, masukkan cili kisar dan tumis hingga cili garing. Tambah pes rempah. Kacau rata dan masak dengan api kecil hingga terbit minyak. Kacau selalu.
5. Tuang santan cair, kacau dan biar mendidih. Masukkan ikan dan tambah air rebusan ikan tadi tapis dahulu. Masak hingga mendidih dan kecilkan api.
6. Masukkan kerisik, gula melaka dan asam gelugor. Kacau perlahan dan biar mendidih sekejap. Tuang pati santan, kacau dan renihkan selama 45 minit hingga 1 jam.
7. Perasakan dengan garam secukupnya. Masukkan cili hijau, cili merah dan timun, masak sekejap lagi hingga timun lembut dan kuah pekat. Rasa dan jika ok boleh matikan api.
Bahan acar mentah
- 1 biji timun - disagat atau dipotong panjang
- 1 biji lobak merah - kupas dan sagat atau potong panjang
- 1 biji bawang besar - hiris halus
- 2 biji cili merah - hiris halus
- 4-5 camca besar cuka makan - jalen
- Garam dan gula secukup rasa
Cara - Cara
1. Gaul rata semua bahan-bahan untuk acar kecuali cuka, garam dan gula.
2. Masukkan cuka makan, tambah gula secukup rasa dan sedikit garam. Gaul rata dan sesuaikan rasa, jika ok boleh hidangkan bersama nasi dagang.
Selamat Mencuba
Resepi Untuk Dikongsi
sumber - koleksi resepi sedap
0 comments:
Post a Comment