Bahan-bahan
- 4 cawan nasi sejuk - peroikan
- 8 ekor udang
- 4 ekor sotong - di potong bulat
- 2 sudu besar kicap sotong
- 2 sudu besar sos tiram
- Kacang panjang - di racik halus
- 1/2 cawan petai - telah di kopek
- Minyak untuk menumis
- Garam - jika perlu
Bahan kisar
- 3 biji cili merah
- 3 biji cili padi
- 4cm belacan
- 2 ulas bawang putih
- 3 ulas bawang merah
Cara - Cara
1. Tuang minyak ke dalam kuali, tumis pes sambal yang di kisar dan kacau hingga wangi.
2. Masukkan pula udang dan sotong, kacau sebentar dan masukkan nasi. Besarkan api dapur dan tuang kicap sotong dan sos tiram, kacau dengan cepat dan ubah kepada api sedang.
3. Masukkan kacang panjang dan petai, kacau lagi hingga sebati dan rasa nasi tersebut. Jika sudah secukup rasa, matikan api dapur dan hidangkan.
Selamat Mencuba
Resepi Untuk Dikongsi
sumber - koleksi resepi sedap
0 comments:
Post a Comment