Bahan-bahan
- 5 cawan beras
- 5 cawan air rebusan daging
- 1 kilo daging
- 1 cawan susu cair
- 1 sdb yogurt
- 5 sdb minyak sapi
- 1/2 cawan minyak masak
- 1 labu bawang besar - dihiris
- 6 ulas bawang putih - dihiris
- 1 inci halia - dihiris
Bahan rempah
- 2 batang kulit kayu manis
- 1 sdt bunga cengkih dan 1 sdt bunga lawang - dibunjut
Bahan kisar
- 1 sdt jintan putih
- 1 sdt jintan manis
- 1 sdt buah pelaga
- 1 sdt buah pelaga
- 1 sdt biji ketumbar
Bahan tabur
- Sedikit daun kari - dipotong
- Daun ketumbar - dipotong
- Daun bawang - dipotong
- 2 helai daun pandan - diikat
- 3 biji cili hijau - dibelah dan potong dua
- 6 biji buah keras - ditumbuk
- 1 sdb garam
- 2 sdb gula
- Sedikit bawang goreng - ditabur di atas nasi apabila dah masak
Cara - Cara
1. Panaskan minyak masak dan minyak sapi. Goreng bawang sampai kekuningan, masukkan bawang putih, halia, kulit kayu manis dan daun kari.
2. Bila bawang dan halia berwarna coklat, masukkan bahan-bahan rempah. Kacaukan ia sehingga naik bau.
3. Masukkan air rebusan daging, susu cair, yogurt, buah keras, garam, gula, bahan rempah, cili hijau, daun-daun yang dipotong serta daging.Kacau sehingga mendidih.
4. Masukkan daun pandan dan beras. Biarkan mendidih sehingga 3/4 masak. Tutup periuk dengan aluminium foil. Diikuti dengan penutupnya dan letakkan benda berat untuk menghalang daripada wap keluar. Kecilkan api, masak antara 20-25 minit.
5. Buka penutupnya dan kacau sebelum dihidangkan. Tabur dengan bawang goreng.
Selamat Mencuba
Resepi Untuk Dikongsi
sumber - resepi koleksi sedap
0 comments:
Post a Comment