Kerabu Taugeh Bersama Kacang Kelisa

Kerabu Taugeh Bersama Kacang Kelisa



Bahan-bahan

  • 8 biji kacang botor/kelisa
  • 2 cawan taugeh segar
  • 1 biji bawang besar
  • 1-2 biji cili merah
  • segenggam udang kering - rendam sekejap
  • 1 biji limau nipis
  • Kerisik secukupnya
  • Serbuk lada hitam secukupnya
  • Garam dan gula secukup rasa
  • Boleh ditambah cili api kalau nak pedas lagi



Cara-cara

1.Bersihkan taugeh dan dicelur sekejap lebih kurang dalam 30 saat saja jangan celur lama nanti terlebih masak taugeh jadi layu. 

2.Bersihkan kacang botor dan dipotong nipis-nipis kemudian potong bawang besar serta cili merah nipis-nipis juga ketepikan dulu. 

3.Tumbuk udang kering dengan cili merah sampai lumat , perah limau nipis dan ambil jusnya.

4.Masukkan taugeh, kacang botor, kerisik, cili, udang kering & cili merah yg ditumbuk, bawang merah, jus limau nipis, serbuk lada hitam, garam dan gula secukup rasa ke dalam mangkuk yang sesuai dan digaul rata.

5.Jika ada bahan yang terkurang boleh la ditambah ikut pada selera masing-masing, boleh juga ditambah cili merah yang dipotong nipis atau cili api.

6.Semangkuk besar kerabu yang saya makan macam salad dengan ikan bakar. Taugeh hanya dicelur sekejap lebih kurang 30 saat saja dalam air panas supaya tidak menjadi terlalu lembut dan kacang botor dipotong nipis-nipis.

7.Saya suka guna banyak bawang merah bila buat kerabu sebab bawang ni ada rasa manis yang membuat kerabu bertambah sedap.


Selamat Mencuba

Resepi Untuk Dikongsi

sumber - resepi orang kampung

0 comments:

Post a Comment

Resepi Untuk Dikongsi. Powered by Blogger.