Bahan-bahan
- 4 mangkuk nasi sejuk
- 6 ulas bawang putih
- 5 biji cili padi
- 1 kiub pati ikan bilis - boleh gantikan dengan segenggam ikan bilis
- Sesudu sos tiram
- 10 ekor udang - yang telah dibersihkan
- 1 mangkuk ikan bilis digoreng terlebih dahulu - separuh untuk masuk dalam nasi, separuh untuk hiasan
- Kobis - potong kecil
- Sawi - potong kecil
- Karot - hiris halus
- Bunga kantan - hiris halus
- Serai - hiris halus
- Sos Ikan + garam - atau salah satu daripadanya
- Sayur kerabu - daun kesum, timun, kobis, bunga kantan semua bahan dihiris halus macam nasi kerabu
- Keropok ikan
Cara - Cara
1. Tumbuk bawang putih dan cili padi (tumbuk sekali ikan bilis kalau tak guna kiub).
2. Tumiskan bahan tumbuk hingga wangi dan naik minyak. Masukkan serai dan bunga kantan yang dihiris.
3. Masukkan udang. Masukkan sos tiram dan kiub ikan bilis. Kacau rata.
4. Masukkan sayur-sayuran, kacau sedikit dan terus masukkan nasi. Masukkan sos ikan. Kacau. Rasa nasi, kalau kurang masin tambahkan garam. Masukkan gula. Kacau hingga nasi nampak berkilat.
5. Masukkan ikan bilis goreng. Kacau. Siap. Masa hidang, hiaskan dengan sayur kerabu dan keropok
Selamat Mencuba
Resepi Untuk Dikongsi
sumber - koleksi resepi sedap.
0 comments:
Post a Comment