Resepi Choc Larva Cheese

Resepi Choc Larva Cheese



Bahan - Bahan

  • 1 cawan brown sugar/ gula castor 
  • 1 cawan susu coklat/ susu segar (atau 1 kotak susu kecik)
  • 1 cawan minyak masak
  • 3/4 cawan serbuk koko + 2 sudu milo
  • 3/4 cawan susu pekat manis
  • 3 biji telur saiz A
  • 1 1/4 cwn tepung gandum*
  • 1 sudu teh baking powder*
  • 1 sudu teh soda bikarbonat*
  • P/s: ayak bahan bertanda*
  • 1 sk asen vanilla



Cara - Cara

1.Masukkan susu coklat, susu pekat manis, sugar, minyak masak & serbuk koko dlm periuk. Bukak api kecil je.. cukup utk larutkan bancuhan.. tutup api n biarkan kejap

2.Pukul telur dgn mixer sampai kembang dan gebu.. Tambah asen vanilla.. Pukul sikit lagi.. sementara tu boleh siapkan pengukus dan panaskan dulu..

3.Masukkan bancuhan koko tadi.. better guna penapis. Mana tau ada pulak gula yg still tak larut kann.

4.Kacau bagi sebati guna senduk kayu je.. pastu masukkan tepung (3bahan yg ayak td) skit demi sdikit smp abes.. dah siap.. masukkan bancuhan td dlm bekas yg sudah dioles butter (boleh guna marjerin atau mnyk) ..

5.better tutup loyang dgn plastik.. takut air wap jatuh atas kek nnt.

6.Kukus 45min @ 1 jam @ sampai masak. Nak taw masak ke tak.. cucuk dgn lidi. Kalau tak lekat..means dah masak. Sejukkan dulu sblum letak topping dia.



Bahan - Bahan Coklat Larva (Double Boiling)

  • 250g coklat masakan
  • 250ml UHT whipping Cream
  • 1 sudu kfc golden syrup / madu 
  • 1 sb butter
  • 1 sudu besar paste hazelnut/nutella


Bahan- Bahan Cream Cheese

  • 250gm cheese tatura
  • 500ml UHT whipping Cream
  • 3 sudu besar susu pekat manis
  • pukul bahan - bahan smpai kental.. Jgn terlebih pukul tkt UHT cream mencair



Selamat Mencuba

Resepi Untuk Dikongsi 

credit: erlina idrus

0 comments:

Post a Comment

Resepi Untuk Dikongsi. Powered by Blogger.