Resepi Ketam Masak Bawang Putih

Resepi Ketam Masak Bawang Putih

Bahan-Bahan : Untuk 3 orang

● Ketam sederhana besar 6 ekor
● bawang besar 2 biji
● ladai besar 2 biji
● telur 2biji
● sos bawang putih sebotol
● daun limau purut
● serai 2 batang
● sedikit garam
● gula secukup rasa
● santan kelapa



Cara-Cara

1. Rebus ketam sehingga keluar airnya.

2. Kemudian asingkan ketam dan ambil air ketam yang telah direbus tadi.

3. Masak air tersebut kedalam periuk, dan masukkan santan,sos bawang putih, bawang besar yang telah dihiris bulat,serai,daun lumau purut,(tunggu sehingga agak mendidih).

4. Kemudian masukkan ketam kedalam periuk yang telah mendidih tadi, masukkan garam, gula secukup rasa(biarkan selama 2 minit).

5. Masukkan telur ayam dan biarkan selama 10saat dan kacau.


Selamat Mencuba

Resepi Untuk Dikongsi

kredit ;Buku Resepi Cik Bunga April

0 comments:

Post a Comment

Resepi Untuk Dikongsi. Powered by Blogger.