Resepi Ketam Masak Bawang Putih
Bahan-Bahan : Untuk 3 orang
● Ketam sederhana besar 6 ekor
● bawang besar 2 biji
● ladai besar 2 biji
● telur 2biji
● sos bawang putih sebotol
● daun limau purut
● serai 2 batang
● sedikit garam
● gula secukup rasa
● santan kelapa
Cara-Cara
1. Rebus ketam sehingga keluar airnya.
2. Kemudian asingkan ketam dan ambil air ketam yang telah direbus tadi.
3. Masak air tersebut kedalam periuk, dan masukkan santan,sos bawang putih, bawang besar yang telah dihiris bulat,serai,daun lumau purut,(tunggu sehingga agak mendidih).
4. Kemudian masukkan ketam kedalam periuk yang telah mendidih tadi, masukkan garam, gula secukup rasa(biarkan selama 2 minit).
5. Masukkan telur ayam dan biarkan selama 10saat dan kacau.
Selamat Mencuba
Resepi Untuk Dikongsi
kredit ;Buku Resepi Cik Bunga April
Resepi Ketam Masak Bawang Putih
Subscribe to:
Post Comments
(
Atom
)
About Me
Resepi Untuk Dikongsi. Powered by Blogger.
0 comments:
Post a Comment