Bahan - Bahan
- Ikan duri @ apa saja ikan.
- 1 labu bawang besar dihiris
- 2 packet serbuk kari BABAS (ikan sy 4ekor dipotong 2)
- 1 sudu makan jintan putih
- 1 sudu makan halba campur.
- 3 helai daun kari
- Air asam jawa pekat. Sbb nk masam.
- Air suam.
- Garam.
- 3 sudu makan cili serbuk BABAS(atau rempah yang anda suka,Faezah/Adabi)
Bahan - Bahan
- 3 ulas bawang putih.
- 5 ulas bwg merah / 2 labu bwg merah sederhana.
- Sebesar ibu jari halia.
- 1 inci kunyit hidup.
Cara - Cara
1.(api kena slow sbb nnt hangit rempah) minyak panaskan tumis dulu jintan putih.masuk halba campur.garing.bwg hiris.garing brown color.masuk daun kari.garing aroma terbit.
2.masuk bahan kisar.garing terbit minyak.masukkan cili serbuk.rempah kari + air sikit.sentiasa gaul.pastikan semua bahan WAJIB garing kalau tak nanti rempah tak masak.kalau kering masuk kan air sikit shja.betul2 garing.colour kari cantik.masukkan air asam jawa.waktu nie boleh sederhana api..
3.Kari ikan indian style kena masam2 sikit.tambahkan air utk kuahnya.merenih masukkan tomato dan ikan.perasakan garam.mendidih masukkan bendi.masak dalam 5-7minit. Siaapp angkat.!
Selamat Mencuba
Resepi Untuk Dikongsi
kredit; Buku Resepi Cik Bunga April
0 comments:
Post a Comment