Bahan-bahan
Bahan A
- Ikan Patin seekor (saiz sedehana)
- Tempoyak ( 2-3 sudu besar)
- Bunga Kantan (1-2 kuntum)
- Belimbing Buluh (6 biji)
- Daun Kesum (1gengam) (Ada sesetengah tempat panggil Daun Chenohom, kami yang utaqa panggil macam tu, banjar pun same. Hiks)
Bahan B
- Bawang Besar (2 biji)
- Cili Merah (1 biji)
- Cili Padi (15 biji) (Ikut citarasa, kami suka pedas. Hoho)
Cara - Cara
1) Kisar semua Bahan B dengan sedikit air.
2) Masuk semua Bahan A dalam periuk dan gaulkan supaya mesra.
3) Masukkan Bahan B yang siap dikisar ke dalam periuk dan masak dengan api yang sederhana
4) Tambahkan sedikit garam + gula + serbuk kunyit@kunyit hidup yang dikisar halus.
5) Biarkan selama 15-20minit dengan api yg kecil.
6) Siap! Sedia dimakan dengan riang, gembira dan ketawa.
Noted
Santan tidak digunakan, untuk mengekalkan rasa keaslian tempoyak
Selamat Mencuba
Resepi Untuk Dikongsi
Sumber : FB Ana Leyana Azman
0 comments:
Post a Comment