Resepi Masak Tempoyak Ikan Patin Bersama Belimbing Buluh

Resepi Masak Tempoyak Ikan Patin Bersama Belimbing Buluh



Bahan-bahan

Bahan A

  • Ikan Patin seekor (saiz sedehana)
  • Tempoyak ( 2-3 sudu besar)
  • Bunga Kantan (1-2 kuntum)
  • Belimbing Buluh (6 biji)
  • Daun Kesum (1gengam) (Ada sesetengah tempat panggil Daun Chenohom, kami yang utaqa panggil macam tu, banjar pun same. Hiks)


Bahan B

  • Bawang Besar (2 biji)
  • Cili Merah (1 biji)
  • Cili Padi (15 biji) (Ikut citarasa, kami suka pedas. Hoho)




Cara - Cara

1) Kisar semua Bahan B dengan sedikit air.

2) Masuk semua Bahan A dalam periuk dan gaulkan supaya mesra.

3) Masukkan Bahan B yang siap dikisar ke dalam periuk dan masak dengan api yang sederhana

4) Tambahkan sedikit garam + gula + serbuk kunyit@kunyit hidup yang dikisar halus.

5) Biarkan selama 15-20minit dengan api yg kecil.

6) Siap! Sedia dimakan dengan riang, gembira dan ketawa.


Noted
Santan tidak digunakan, untuk mengekalkan rasa keaslian tempoyak



Selamat Mencuba

Resepi Untuk Dikongsi


Sumber : FB Ana Leyana Azman

0 comments:

Post a Comment

Resepi Untuk Dikongsi. Powered by Blogger.