Seri Muka Pulut Hitam

Seri Muka Pulut Hitam



Bahan-bahan

LAPISAN BAWAH:

  • 2 cawan beras pulut (500g)
  • 1 cawan pulut hitam (100g)
  • 3 cawan santan kemancar (380ml)
  • 1 sudu kecil garam
  • 1 sudu teh gula


Cara - Cara

1.Pulut hitam dibersihkan dan direndam sebentar kira-kira 30 minit

2.Pulut hitam ini mesti direbuskan selama 1 1/2 jam dan kemudian rendamkan dalam air panas lebih kurang 1 jam lagi. Kemudian toskan 

3.Rendam pulut biasa dalam air sejuk lebih kurang 1 jam juga. Kemudian toskan.

4.Gaulkan pulut hitam bersama pulut puteh. Kemudian masukkan kedalam loyang yang telah dialas dengan plastik. Ratakan.

5.Satukan santan, garam dan gula. Masukkan santan cair ini keatas pulut, ratakan.

6.Kukus selam 20 minit sehingga pulut kembang.

7.Bila sudah kembang - karehkan. Kemudian padatkan semula pulut tadi. Ketepikan.




LAPISAN ATAS:

  • 4 biji telur ayam gred A
  • 5 helai daun pandan -blander dengan 100ml  air biasa 
  • 3 1/4 cawan santan pekat daripada 1 biji kelapa (550ml) 
  • 1/2 cawan tepung gandum - cap sauh ( 115g)
  • 1/4 cawan tepung ubi (50g)
  • Secubit garam
  • 1 3/4 cawan gula pasir (380g)
  • Sedikit pewarna hijau 



Cara - Cara

1.Campukan kesemua bahan diatas kecuali gula.

2.Kacau sebati dan tapiskan kedalam periuk, masukkan gula dan sedikit pewarna hijau.

3.Masakkan diatas api yang perlahan sehingga naik wap.

4.Kemudian tuangkan diatas lapisan bawah. (lapisan bawah mestilah masih panas...kalau telah sejuk , kukuskan semula atau bancuhkan 1 sudu makan tepung jagung + 2 sudu makan air. Sapu rata diatas pulut dan kukus sebentar).

5.Tuangkan adunan hijau tadi diatas pulut dan kukus semula dengan api sederhana perlahan selama 30 minit.

6.Bila telah masak...ketepikan dan sejukkan

7.Potongkandan sedia untuk dihidang

PERINGATAN :
Semasa mengukus lapisan atas...api janganlah terlalu besar, dikuatiri lapisan atas akan meletus seperti gunung berapi.



Selamat Mencuba

Resepi Untuk Dikongsi 

0 comments:

Post a Comment

Resepi Untuk Dikongsi. Powered by Blogger.