Talam Berlauk

Talam Berlauk
 

Lapisan Bawah

 
1 cawan tepung gandum
3 sudu besar tepung jagung
3 cawan santan
1 sudu kecil garam
1 biji telur



Lapisan Inti dan Hiasan

 
200 gm daging kisar
2 biji kentang (dipotong dadu)
1 biji bawang besar (dipotong dadu/dikisar)
1 paket rempah kari ayam
2 biji cili merah (dicincang)
Lobak merah diparut
Daun sup dan daun bawang (diracik kecil)
1 sudu besar minyak
Sedikit garam



Cara memasak lapisan bawah

 
1. Campur semua bahan, kacau sehingga sebati dan tapis.
2. Sapu sedikit minyak dalam loyang.
3. Panaskan kukusan.
4. Tuang adunan ke dalam loyang dan kukus selama 30 minit.
5. Sejukkan dan taburkan inti dan daun sup & daun bawang.
6. Potong dan hidangkan.



Cara memasak inti

 
1. Panaskan minyak dan tumis bawang besar.
2. Masukkan rempah kari dan masak sehingga wangi.
3. Masukkan daging dan kentang. Kacau rata.
4. Biar sehingga semuanya masak.
5. Sejukkan dan tabur diatas adunan yg dikukus.





Selamat mencuba


Resepi Untuk Dikongsi

0 comments:

Post a Comment

Resepi Untuk Dikongsi. Powered by Blogger.