Kuih Talam Keladi Cinta Hati

Kuih Talam Keladi Cinta Hati
 


Saiz Loyang 10x10x3


Bahan Lapisan Bawah

 
Bahan (A)
220 gm tepung beras
40 gm tepung ubi
1 1/2 sudu kecil garam
5 sudu besar gula pasir
300 ml santan pekat
700 ml air

Bahan (B)
250 gm keladi - (saya letak 300 gm)
Buang kulit, basuh dgn air garam supaya tidak hitam, potong kiub dan kukus selama 5-8 minit. Lepas kukus baru timbang



Cara-cara:
Bancuh semua bahan A hingga rata dan sebati .
Tapis ke dalam periuk. Masak sehingga naik wap dan masukkan bahan B.

Kacau sebentar dan tuang ke dalam loyang 10x10x3 yang telah disapu sedikit minyak. Kukus selama 25 minit.


Bahan Lapisan Atas
150-180 gm tepung gandum (saya guna 160 gm)
250 gm gula halus
3-5 biji telur (guna 4 biji telur)
250 ml santan
500 ml air
Sedikit pewarna purple

Cara caranya:

Bancuh semua bahan bahan di atas dan tapis ke dalam periuk. Masak sehingga naik wap.

Tuang ke atas lapisan bawah. Kukus selama 30 minit. Lap penutup pengukus 5 minit sekali.

Biarkan betul betul sejuk sebelum dipotong, jika boleh menggunakan pisau plastik.


Nota:
Untuk mengeringkan air di permukaan, saya terus mengukus beberapa minit terakhir dengan tidak menutup pengukus. Lap selebihnya dengan tuala dapur



 

Selamat Mencuba

Resepi Untuk Dikongsi

Sumber : Azie Kitchen

0 comments:

Post a Comment

Resepi Untuk Dikongsi. Powered by Blogger.