Chee Cheong Fun

Chee Cheong Fun



Bahan-Bahan


Bahan A (Chee Cheong fun)

  • 3 cawan tepung beras
  • 3/4 cawan tepung jagung
  • 6 cawan air
  • sedikit minyak untuk menggris
  • (Ni macam nk buat laksam )
  • *Rupanyaa bahan yang dah jadi mcm lempeng gulung tu dipanggil chee cheong fun..


Bahan B (Sos)

  • 2 cawan air
  • 1/2 cawan gula merah (kalau nak kurangkan manis kurangkan sukatan)
  • 1 kiub ikan bilis
  • 2 susu makan lada kering dikisar halus (kalau nak kurangkan pedas, kurangkan sikit)
  • 5 sudu makan kicap manis
  • belacan
  • sedikit garam
  • 2 sudu tepung jagung/kanji dan bancuh dengan 1/2 cawan air


Bahan C

  • Fish Ball yang telah dicelur dan dibelah 2
  • tauhu yang digoreng dan dipotong2.
  • kacang yang sudah ditumbuk //dikisar (Sangan dahulu-goreng tanpa minyak barulah ditumbuk)
  • bijan (disangan hingga sedikit kekuningan)
  •  kangkung yang dicelur (nak tambah sayur lain terpulanglah ye... mcm daun bwang ke.. kacang pnjang ke..) tapi selalunya sya guna kangkung je)



Cara Buat Bahan A

1. Satukan semua bahan, kacau dan tapis. Biarkan sekejap anggaran 20 - 30 minit.

2. Panaskan pengukus. Sapukan/leserkan loyang dengan sedikit minyak. Nak cantik guna loyang yang multi purpose. Ambil lebih kurang satu senduk sayur atau lebih kurang 80 -100ml adunan dan tuangkan ke dalam loyang. Kukus selama 3 - 5 minit.



Cara Buat Bahan B

1.Didihkan semua bahan B kecuali tepung jagung.

2.Last bila dah mendidih, masukkan tepung jagung yang telah dibancuh dengan air. Tutupkan api bila sos sudah nampak pekat. (Tepung jagung adalah untuk memekatkan sos tersebut.)



Cara Hidangan

1.Potong-potongkan chee cheong fun dan masukkan dalam bekas/pinggan

2.kemudian letakkan kangkung, tauhu, fish ball

3.Kemudian tuangkan sos

4.Di atasnya taburkan bijan dan kacang tumbuk

5.Siaplah untuk dihidangkan



Selamat Mencuba

Resepi Untuk Dikongsi

0 comments:

Post a Comment

Resepi Untuk Dikongsi. Powered by Blogger.