Bahan A
- 500 gram perut lembu
- Ikan kembong seekor(kalau ikan selar kuning 3/4)*lebihkan ikan untuk rasa yang lebih umph!*
- lada hitam/lada sulah - lada hitam dlm 1 s/k
- bawang merah besar(bawang India) 1 labu
Bahan B
- bawang merah besar 1 labu di mayang
- cili merah dimayang - guna cili api..perghhhh
- kelapa parut untuk dibuat kerisik
- 1 biji tomato di potong dadu (kalau tak letak pun takpe)
- asam limau nipis/limau kasturi
- garam
- gula
- santan RM1
- Kacang panjang RM1/seikat dan dimayang halus2
Cara-cara
1.Ok! Mula2 sekali hiris perut lembu itu memanjang kemudian direbus sehingga empuk dan toskan .
2.Panggang ikan jadi ikan bakar(kalau saya nak cepat saya rebuskan saja dengan sedikit air).
3.Sediakan kerisik: Goreng lebihkurang secawan kelapa parut tanpa minyak sehingga garing dan warna bertukar menjadi perang. Tumbuk kelapa hingga nampak keluar minyak Ok dah siap kerisik - guna yg ready made je...
4.Tumbuk lada hitam, kemudian tumbuk bawang dari bahan A, tak lumat sangatpun tak mengapa.
Kemudian masukkan isi ikan yang dipanggang/rebus tadi, tumbuk lagi.
5.Bila dah siap 4 peringkat tadi campurkan semua yang dalam lesung tadi, kacang panjang dan kesemua bahan B dalam satu mangkuk besar. Kacau-kacaukan hingga rasanya serasi.... masin ada, manis dan masam...
Selamat Mencuba
Resepi Untuk Dikongsi
Sumber - resepi orang kampung
0 comments:
Post a Comment