Kerabu Perut

Kerabu Perut



Bahan A

  • 500 gram perut lembu
  • Ikan kembong seekor(kalau ikan selar kuning 3/4)*lebihkan ikan untuk rasa yang lebih umph!*
  • lada hitam/lada sulah - lada hitam dlm 1 s/k
  • bawang merah besar(bawang India) 1 labu


Bahan B

  • bawang merah besar 1 labu di mayang
  • cili merah dimayang - guna cili api..perghhhh
  • kelapa parut untuk dibuat kerisik
  • 1 biji tomato di potong dadu (kalau tak letak pun takpe)
  • asam limau nipis/limau kasturi
  • garam
  • gula
  • santan RM1
  • Kacang panjang RM1/seikat dan dimayang halus2




Cara-cara

1.Ok! Mula2 sekali hiris perut lembu itu memanjang kemudian direbus sehingga empuk dan toskan .

2.Panggang ikan jadi ikan bakar(kalau saya nak cepat saya rebuskan saja dengan sedikit air).

3.Sediakan kerisik: Goreng lebihkurang secawan kelapa parut tanpa minyak sehingga garing dan warna bertukar menjadi perang. Tumbuk kelapa hingga nampak keluar minyak Ok dah siap kerisik - guna yg ready made je...

4.Tumbuk lada hitam, kemudian tumbuk bawang dari bahan A, tak lumat sangatpun tak mengapa. 
Kemudian masukkan isi ikan yang dipanggang/rebus tadi, tumbuk lagi.

5.Bila dah siap 4 peringkat tadi campurkan semua yang dalam lesung tadi, kacang panjang dan kesemua bahan B dalam satu mangkuk besar. Kacau-kacaukan hingga rasanya serasi.... masin ada, manis dan masam... 


Selamat Mencuba

Resepi Untuk Dikongsi

Sumber - resepi orang kampung

0 comments:

Post a Comment

Resepi Untuk Dikongsi. Powered by Blogger.