Rendang Cili Api Ayam Noghori


Rendang Cili Api Ayam Noghori
Resepi Negeri Sembilan

Bahan - Bahan

1/2 ekor ayam
Segenggam cili padi kampung
2 inci kunyit hidup
3 serai - tumbuk kasar
Santan
1 asam keping
Garam
6 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
Sehiris halia
Sehiris lengkuas
Kerisik


Cara Penyediaan

Kisar cili padi, kunyit hidup, bawang, halia dan lengkuas. Kecutkan ayam dengan dimasak atas kuali bersama dengan bahan tumbuk/kisar sehingga air hampir kering.

Masukkan santan dan setelah mendidih, masukkan garam.

Setelah kuah hampir kering, masukkan kerisik dan asam keping. Sesuaikan rasa dan kepekatan. Angkat dan hidang.

Nota:
Resepi asal hanya cili padi, kunyit hidup, serai dan santan sahaja. Boleh masukkan bawang, halia dan lengkuas serta kerisik jika mahu rasa wangi.

Sedap jika dimasak atas dapur arang, terutama masa hendak dikeringkan.




Selamat Mencuba

Resepi Untuk Dikongsi

0 comments:

Post a Comment

Resepi Untuk Dikongsi. Powered by Blogger.