Puding Roti Marble

Puding Roti Marble

Bahan-bahan

  • 4 keping roti
  • 2 biji telur
  • 1/2 cawan susu pekat
  • 170ml susu cair
  • 8gm serbuk agar-agar
  • 1/2 cawan gula
  • 2 sdb butter - cairkan
  • 3 1/2 cawan air - 230ml
  • 2 sdb serbuk koko
  • Sedikit pewarna dan perisa esen pandan


Cara - Cara

1. Didihkan 3 cawan air, serbuk agar-agar dan gula ke dalam periuk.

2. Blend roti, telur, susu pekat, susu cair dan balance air tadi (1/2 cawan). Kemudian masukkan ke dalam agar-agar yang sudah dididih tadi.

3. Masukkan butter dan kacau sampai mendidih. Matikan api.

4. Bahagikan kepada 2 bahagian. Satu bahagian biarkan warna asal. Saya letakkan sedikit serbuk koko. Dan satu bahagian lagi saya letakkan pewarna hijau dan perisa pandan.

5. Tuangkan ke dalam loyang secara berselang-seli. Sesenduk adunan asal dan sesenduk lagi adunan hijau. Ulangi sehingga habis. Ketika melapis hendaklah cepat sebab puding cepat sangat membeku.

6. Apabila dah siap bolehlah disimpan didalam peti sejuk sekurang-kurangnya 1 jam. Enak dimakan ketika sejuk


Selamat Mencuba

Resepi Untuk Dikongsi

0 comments:

Post a Comment

Resepi Untuk Dikongsi. Powered by Blogger.