Donat Gebu

Donat Gebu


Bahan-bahan

  • 500gm tepung gandum
  • 210ml air suam
  • 2 sudu marjerin
  • 1 sudu teh garam
  • 3 susu tepung - boleh tukar kepada 3 sudu susu pekat manis
  • 2 sudu besar gula
  • 1 bungkus yis - mauripan 11gm
  • Sedikit air sejuk dalam peti sejuk - guna apabila adunan belum lembut



Cara - Cara

1. Kembangkan yis guna air suam. Biarkan.

2. Dalam satu mangkuk masukkan tepung, buat lubang ditengahnya, masukkan gula, susu dan majerin. Adun mesra kesemua bahan.

3. Tuang mauripan kedalam adunan. Uli kesemuanya hingga menjadi doh. Masukkan garam yang sudah dilarutkan dalam air suam.

4. Uli adunan hingga doh lembut, jika belum lembut masukkan air peti sejuk dan uli lagi.

5. Adunan doh yang siap diuli dan terap dengan acuan.

6. 5 minit kemudian donut akan kembang dan bolehlah di panaskan api dalam kuali.

7. Guna api yang kecil dan minyak yang agak banyak supaya donat tengelam.

8. Goreng sehingga kekuningan dan toskan. Sedia untuk dhidangkan bersama gula halus.

9. Jangan lupa like dan share ye, terima kasih dan selamat mencuba.


Selamat Mencuba

Resepi Untuk Dikongsi

0 comments:

Post a Comment

Resepi Untuk Dikongsi. Powered by Blogger.