Kuih Getas

Kuih Getas


Bahan untuk doh

  • 250gm tepung pulut
  • 20gm tepung gandum
  • 150gm kelapa parut
  • 250ml air
  • Garam secukup rasa
  • Minyak - untuk menggorengnya



Cara - cara

1. Gaul tepung pulut dan tepung gandum bersama kelapa dan garam, sebatikan.

2. Tuang air sedikit demi sedikit hingga menjadi doh yg agak lembik, bukan terlalu lembik ye dan rehatkan doh sekejap dalam 15 minit.

3. Panaskan minyak, ambil sedikit minyak sapu ditangan dan tapak tangan, ambil sedikit doh bulat-bulatkan, kemudian tekan bagi leper dan agak nipis, terus masukkan ke dalam minyak. Buat beberapa biji, selalu balik-balikkan kuih sebab kalau tak balik-balikkan kuih tu akan pecah di tengah.jadi sentiasalah balik-balik kannya.

4. Angkat dan toskan bila kuih dah kekuningan, bila semua dah siap. Ketepikan sekarang kita masak atau gulanya.



Bahan sira gula

  • 1/2 cawan gula pasir
  • 1/2 cawan


Cara - Cara

1. Masakkan air dan gula sehingga likat, air tu kelihatan bertali, gunakan api yapig sederhana, bila dah likat masukkan semua kuih tadi, kacau segera biar semuanya kena gula.

2. Tutup api teruskan kacau hingga keluar bunga gulanya siap.



Selamat Mencuba

Resepi Untuk Dikongsi

0 comments:

Post a Comment

Resepi Untuk Dikongsi. Powered by Blogger.