Biskut Cip Coklat

Biskut Cip Coklat



Bahan-bahan

  • 360gm tepung gandum
  • 360gm cip coklat
  • 240gm gula perang
  • 240gm gula
  • 240gm badam cincang
  • 60gm mentega
  • 60gm shortening
  • 2 biji telur
  • 2 sudu makan esen vanila
  • 1 sudu makan soda bikarbonat
  • ½ sudu makan garam




CARA MEMASAK

1. Putar shortening, mentega, gula, telur dan esen vanila sehingga kembang dan gebu. Asingkan.

2. Kemudian satukan tepung, soda bikarbonat dan garam. Sebatikan.

3. Setelah itu masukkan adunan tepung ke dalam adunan mentega tadi. Gaul rata dan sebatikan.

4. Seterusnya masukkan cip coklat dan badam cincang. Gaul sebati.

5. Dengan menggunakan garfu, bentukkan adunan doh di atas dulang pembakar yang telah digris. Pastikan jarak antara doh ialah 2.5cm.

6. Akhir sekali, bakar pada suhu 350°c selama 8 hingga 10 minit.

7. Sedia untuk dihidangkan.


Selamat Mencuba

Resepi Untuk Dikongsi

0 comments:

Post a Comment

Resepi Untuk Dikongsi. Powered by Blogger.