Bahan-bahan
- 4 ekor ikan talapia merah - potong 2
- 1 mangkuk tempoyak
- 1/2 inci kunyit hidup*
- 2 biji cili merah*
- Segenggam cili api merah*
- 5 ulas bawang merah*
- 5 batang serai dititik
- 3 helai daun kunyit
- Garam secukup rasa
- Sedikit serbuk perasa
- Sedikit gula - kalau suka
Cara - Cara
1. Ikan talapia gaulkan dengan garam dan asam jawa supaya hilang hanyir, bilas bersihkan.
2. Tumbuk bahan bertanda * masukkan ke dalam peiuk bersama tempoyak serai dan air secukupnya, didihkan.
3. Masukkan ikan dan masukkan juga daun kunyit, garam, serbuk perasa dan gula secukup rasa.
4. Bila ikan dah masak, tutup api dan sedia untuk dihidangkan.
Selamat Mencuba
Resepi Untuk Dikongsi
0 comments:
Post a Comment