Ikan Siakap BerSos Kicap

Ikan Siakap BerSos Kicap


Bahan-bahan

  • 1 ekor ikan siakap
  • 2 biji bawang merah
  • 2 ulas bawang putih
  • 1 biji bawang besar
  • 2cm halia
  • Sedikit tepung jagung - untuk selaput ikan masa goreng
  • Sedikit daun sup/daun bawang - jika perlu


Bahan sos

  • 5 sudu besar kicap manis - boleh tambah
  • 3 sudu besar sos cili
  • 3 sudu besar sos tomato
  • 2 sudu besar sos tiram
  • 1 sudu kecil minyak bijan
  • 1 sudu kecil sos nampla - sos siam 
  • 1 sudu kecil asam jawa - boleh tambah
  • 1/2 cawan air untuk extra kuah - boleh tambah ikut citarasa sendiri
  • 1 sudu tepung jagung - dibancuh dgn sedikit air bagi kuah pekat


Cara - Cara

1. Ikan siakap dibersihkan dan dikelar-kelar dan tos ikan sekejap atau keringkan ikan dengan tisu dapur kemudian selaputkan ikan dengan tepung goreng serbaguna.

2. Panaskan minyak secukupnya untuk teknik deep fry dan goreng ikan sehingga garing, gunakan api sederhana supaya ikan tidak hangit.

3. Panaskan sedikit minyak dan tumis semua bawang, halia dan kacau hingga terbit bau wangi. Masukkan bawang besar goreng sekejap bagi bawang layu dan kemudian masukkan semua bahan sos terus kacau. Rasa jika ada terkurang apa-apa bahan boleh ditambah ikut pada cita rasa kita.

4. Last sekali masukkan bancuhan tepung jagung dengan air tadi secukupnya dan terus kacau kuah bagi pekat.

5. Bila kuah dah masak terus la dituang ke atas ikan dan boleh la dihiaskan ikan dengan cili merah serta daun sup/bawang⁠⁠⁠⁠


Selamat Mencuba

Resepi Untuk Dikongsi

0 comments:

Post a Comment

Resepi Untuk Dikongsi. Powered by Blogger.