Udang Masak Tiga Rasa

Udang Masak Tiga Rasa 



Bahan-bahan

  • 1/2 kg udang 
  • 5 ulas bawang merah-mayang 
  • 3 bawang putih-mayang 
  • 2 inci halia-hiris tipis 
  • 2 btg serai-hiris serong tipis 
  • 3 helai daun limau purut-koyakkan sikit 
  • 3 biji cili padi/ 2 biji cili merah hiris nipis 
  • 1 biji tomato-potong dadu 
  • 2 sb sos tiram* 
  • 4 sb sos manis cili thai* 
  • 2 sb sos ikan 
  • 2 sb sos tomato 
  • 3 potong nenas - potong dadu (boleh guna nenas dlm tin) 
  • 1 btg timun - potong dadu 
  • 1 sudu besar tepung jagung- campur dg 1 cwn air 
  • serbuk kunyit, garam, gula ,Minyak 




Cara memasak

1.Udang digaulkan dengan garam & serbuk kunyit. Goreng udang sekejap saja, angkat & toskan.

2.Tumis bawang, halia , serai dan cili hiris hingga naik bau wangi

3.Masukkan sos tiram,sos ikan, sos tomato dan sos cili thai, kacau sebati 

4.Masukkan daun limau purut, tomato, gula, garam, bahan perasa & tepung jagung yg telah dibancuh dgn air.

5.Masukkan udang, nenas dan timun. kacau sekejap . 

6.Masak selama 5 minit dan hidangan siap untuk dihidangkan. (udang sudah masak jadi tidak perlu masak terlalu lama)


Selamat Mencuba

Resepi Untuk Dikongsi

0 comments:

Post a Comment

Resepi Untuk Dikongsi. Powered by Blogger.