Biskut Tutku ( Biskut Turkey )



Biskut Tutku ( Biskut Turkey )


Bahan-bahan :

  • 1 biji telur 
  • 2 sudu besar krim cecair 
  • 1 sudu besar tepung jagung 
  • 150 gr. marjerin (suhu bilik) 
  • 1/2 cawan serbuk gula 
  • 2.5 cawan tepung 
  • Ekstrak vanila 1 sudu teh 
  • 1 paket serbuk penaik 
  • 1 secubit garam 
  • Nutella (coklat)




Cara Membuat :

1. Campurkan telur, krim, garam, marjerin, tepung jagung, gula, vanila dan serbuk penaik, secara beransur-ansur.

2. Kita mendapat doh yang lembut, tetapi tidak melekat di telapak tangan anda. 

3. Ambil "segumpal" kecil doh berkenaan. Tekan doh sehingga kepingan menjadi lebih kurang sebesar kacang walnut.

4. Letakkan 1 sudu kecil Nutella di tengah-tengah kepingan doh berkenaan dan teruskan dengan helaian doh yang lain. Bentuk biskut ini terpulang pada anda sendiri sama ada ingin mengikut bentuk seperti di dalam gambar di atas atau bentuk lain.

5. Untuk membakarnya, letakkan doh berinti coklat Nutella di atas dulang pembakar yang disapu sedikit minyak masak dan bakar ia dalam ketuhar pada suhu 170 darjah selama 15 ke 20 minit atau sehingga keperangan.



Selamat Mencuba

Resepi Untuk Dikongsi

0 comments:

Post a Comment

Resepi Untuk Dikongsi. Powered by Blogger.