Puding Sagu Berkuah Kastard

Puding Sagu Berkuah Kastard



Bahan sagu

  • 300gm sagu 
  • Air secukupnya untuk merebus
  • Sedikit pewarna merah
  • Daun pandan - simpulkan




Cara - Cara

1.  Campurkan semua bahan diatas, sentiasa kacau supaya tidak hangus dibahagian bawah.

2. Masak sehingga sagu bertukar menjadi jernih.

3. Siramkan sagu yang masih panas dibawah air yang mengalir dengan menggunakan penapis dan
     dikacau supaya kanji sagu keluar.

4. Toskan sagu tadi dan masukkan kedalam acuan yang bersesuaian supaya senang untuk dihidang.

5. Simpan didalam peti sejuk.



Bahan kuah kastard:

  • 3 sudu makan tepung kastard
  • 1 tin susu cair
  • 4 cawan air
  • 9 sudu makan gula - boleh kurangkan kalau tak suka manis
  • 1/2 sudu teh garam



Cara - Cara

1. Campurkan semua bahan diatas, masak sehingga semuanya larut. Sentiasa kacau hingga mendidih.

2. Kuah sedia digunakan untuk dimakan bersama puding sagu.



Selamat Mencuba

Resepi Untuk Dikongsi

0 comments:

Post a Comment

Resepi Untuk Dikongsi. Powered by Blogger.