Biskut Gajus

Biskut Gajus



Bahan-bahan :

  • 250g mentega
  • 140g gula icing
  • 1 biji kuning telur
  • 140g gajus - panggang dan kisar halus
  • 380g tepung gandum - ayak
  • 3 sb tepung kastard
  • 1 sk baking powder
  • 1 sk esen vanilla
  • kuning telur - utk sapu
  • kacang gajus panggang - belah dua, utk hiasan


Cara:

1. Mentega dan gula dikacau hingga sebati dan masukkan kuning telur dan kacau lagi hingga rata.

2. Masukkan pula vanillin, emplex, baking powder, gajus kisar dan kacau sebati lagi.

3. Masukkan tepung dan uli hingga menjadi doh yg lembut dan boleh dibentukkan.

4. Ambil sedikit doh dan bentukkan seperti buah gajus, hias dgn 1 biji kacang gajus sebagai tangkainya. Susun atas dulang pembakar dan sapu kuning telur di atasnya.

5. Doh juga boleh dicanai dan diterap ikut acuan yg digemari, sapu kuning telur dan hias dgn kacang gajus.

6. Bakar pada suhu 150C selama 15 min atau hingga kekuningan.

7. Sejukkan biskut di atas redai dan simpan dlm bekas kedap udara.



Selamat Menucba

Resepi Untuk Dikongsi

0 comments:

Post a Comment

Resepi Untuk Dikongsi. Powered by Blogger.