Talam Lapis Kacang Merah

Talam Lapis Kacang Merah



Bahan A

  • 1 cawan tepung gandum
  • 2 s/b tepung beras
  • 2 s/b tepung kastad
  • 3/4 cawan gula
  • 3 1/2 cawan santan
  • 1 s/k garam


Cara - cara

1. Bancuh semua bahan ini dan tapiskan.

2. Bahagikan sama banyak dan masukkan dalam 2 mangkuk, mangkuk 1 dan 2.



Bahan B

  • 1/2 cawan kacang merah rebus - yang dah rebus dan lecek sikit
  • Pewarna merah
  • 1/4 cawan air


Cara - Cara

1. Masukkan bahan B dalam mangkuk 1.

2. Gaulkan rata dan ketepikan



Bahan C

  • 1/4 cawan air
  • 1 sudu besar tepung jagung


Cara - Cara

1. Masukkan bahan C dalam mangkuk 2.

2. Gaulkan rata dan ketepikan.


Cara melapis 

1. Panaskan kukusan dan sapu minyak pada loyang saiz bulat 8 inci atau 8x8 inci .

2. Masukkan 1 cawan lapisan merah dan kukuskan selama 5 minit.

3. Masukkan pula 1 cawan lapisan asal (warna asal) dan kukuskan 5 minit.

4. Buat sehingga lapisan habis dan setiap kali nak tutup semula tudung kukusan hendaklah dilapkan kering supaya air tidak menitik atau balut dengan kain penutup kukus.

5. Untuk lapisan akhir sekali, kukus selama 15 minit.

6. Bila telah masak sejukkan dan potongkan dengan pisau plastik supaya kelihatan cantik.

7. Jangan lupa like dan share ye, terima kasih dan selamat mencuba.


Selamat Mencuba

Resepi Untuk Dikongsi

0 comments:

Post a Comment

Resepi Untuk Dikongsi. Powered by Blogger.