Bahan-bahan
- 150 gm udang segar
- 50 gm petai - dibelah dua
- 5 sudu makan cili kering - dikisar
- 3 sudu makan cili boh
- 1 sudu makan sos tiram
- 1 sudu makan kicap cair
- 2 sudu makan jus limau nipis
- 3 ulas bawang putih - dimayang halus
- 1/2 cawan air
- garam secukup rasa
- sedikit minyak
Cara-cara
1.goreng udang setengah masak dan ketepikan.
2.Tumis bawang putih hingga wangi,kemudian cili kering yang dikisar bersama cili boh,sos tiram dan kicap cair.Biarkan sehingga naik minyak dan masak.
3.Masukkan petai dan udang beserta jus limau nipis dan 1/2 cawan air.Kacau seketika dan biarkan sehingga kuah menjadi agak pekat.
4.Akhir sekali masukkan garam dan gula secukup rasa.Biarkan mendidih dan bolehlah diangkat.
Selamat Mencuba
Resepi Untuk Dikongsi
0 comments:
Post a Comment