Puding Tembikai Cincau

Puding Tembikai Cincau



Bahan-bahan

  • 15gm serbuk agar-agar
  • 6 cawan air
  • 1/2 cawan gula castor
  • 2 sdb butter
  • 1 cawan susu pekat
  • 2 keping roti putih - potong kecil
  • 1 paket cincau - potong kecil
  • Pewarna merah
  • Pewarna hijau


Cara - Cara

1. Rebus serbuk agar-agar dan air sehingga larut.

2. Masukkn gula castor dan kacau sampai mendidih.

3. Masukkn butter dan susu pekat, kacau lagi shingga cair.

4. Masukkn roti ke dalam mesin pengisar, tuang 3 senduk adunan agar-agar dan kisarkan sehingga lumat.

5. Tuang adunan roti kisar ke dalam adunan agar-agar dan kacau sebati. Tutup api.

6. Bahagikan adunan agar-agar kepada 2 bahagian, warnakan 1 bahagian dengan warna merah dan gaul rata.

7. Ambil 2 senduk dari baki 1 bahagian tadi untuk djadikan kulit tembikai yang berwarna putih.

8. Bakinya warnakan dengan pewarna hijau untuk djadikan kulit tembikai. 

9. Tuang adunan merah dengan menggunakan loyang tembikai atau apa-apa je, taburkan cincau dan sejukkan sebentar.

10. Kemudian tuangkan pula aduanan warna putih di atas adunan warna merah, Biarkan keras sebentar.

11. Akhir skali tuang adunan warna hijau di atas adunan warna putih dan sejukkan dalam peti sejuk selama 3 jam.

12. Keluarkan dan siap untuk dimakan ketika sejuk.



Selamat Mencuba

Resepi Untuk Dikongsi

0 comments:

Post a Comment

Resepi Untuk Dikongsi. Powered by Blogger.