Bubur Candil @ Bubur Tepung Pulut

Bubur Candil @Bubur Tepung Pulut


Bahan - Bahan

  • 3 cawan tepung pulut
  • air secukupnya
  • sedikit garam
  • santan secukupnya..(agak2 la ye nk byk mana..)
  • 1 cawan sagu biji (basuh dengan cara lalukan dibawah air paip,dan ramas sikit untuk buang kanjinye)rebus hingga jernih toskan
  • 1 ketul gula melaka
  • gula putih secukupnya
  • 1 sb susu pekat (cara saya tak letak pun ok) - *boleh ikut anggaran kemanisan yg disukai


Caranya:

1.uli tepung pulut bsama sdikit garam dan air hingga lembut dan x mlekat ditangan

2.bahagikan beberapa bahagian,ltak pewarna disukai

3.bulat2 kan ikut saiz disukai dan rebus hingga timbul..angkat

4.sementara itu dlm periuk lain panaskan santan..api kecil ye

5.masukkan 2 helai daun pndan

6.Da nmpak berasap bolela masukkan gula melaka dan gula putih serta susu pekat..

7.kacau selalu dan bile nmpak nk mndidih masukkan tepung pulut td dan sagu biji

8.kacau 10 minit,da mndidih trus tutup api dan hidangkan..siap


Selamat Mencuba

Resepi Untuk Dikongsi

Sumber : Aneka Resepi Kuih Muih

4 comments:

  1. Saya dah cuba... Senang dan cepat😍 terima kasih ya💓

    ReplyDelete
  2. Assalammualaikum...
    Yg bubur ni sama ke dengan bubur tepung yang digentel...

    ReplyDelete
  3. Assalam, nak tanya, nak guna air biasa ke air suam?

    ReplyDelete

Resepi Untuk Dikongsi. Powered by Blogger.