Apam Pandan

Apam Pandan



Bahan-bahan
  • 500 ml putih telur (2 cwn)
  • 300 g gula halus
  • 1/2 sb ovalette
  • 1 sk vanilla powder
  • 400 g tepung Hong Kong*
  • 1/2 sk baking powder* (bahan * diayak bersama) (( akak guna tepung naik sendiri tanpa mengguna baking powder))
  • 300 g santan kotak
  • 1 1/2 sb pandan pes + 1 sk pewarna kuning lemon
  • secukup kelapa putih yg dikukus - utk pencicah



Cara-cara

1. Pukul putih telur hingga 1/2 kembang dan masukkan gula halus, ovalette dan vanilla powder dan pukul terus dengan kelajuan tinggi hingga kembang dan pekat.

2. Masukkan tepung sedikit2 sambil dikaup-balikkan ke dalam adunan diikuti dengan santan dan pandan pes dan warna kuning. Kaup-balikkan adunan menggunakan spatula atau senduk.Perapkan adunan sementara memanaskan periuk kukusan.

3. Alas loyang dengan plastik dan disapu minyak. Tuang adunan ke dalam loyang dan ratakan permukaannya. Kukus apam dengan api sederhana selama 30-40 min.

4. Biar apam benar2 sejuk, potong dan sajikan dengan kelapa parut putih. Apam enak juga dimakan begitu saja.



Selamat Mencuba

Resepi Untuk Dikongsi

Sumber: Kak Fida

0 comments:

Post a Comment

Resepi Untuk Dikongsi. Powered by Blogger.