Talam SeriMuka Delima

Talam SeriMuka Delima



Bahan lapisan bawah

  • 500gm beras pulut
  • 300ml santan pekat
  • 300ml air
  • 2 sudu kecil garam
  • 20gm sagu kecil - rendam dengan air dan pewarna merah atau pink dan toskan


Cara - Cara

1. Rendam pulut sekurang-kurangnya 4 jam.

2. Basuh bersih beras pulut dan toskan, campurkan dengan santan, air dan garam.

3. Masukkan dalam loyang yang telah di lapik plastik.

4. Kukus selama 30 minit. Kukus dengan loyang yang berlainan tidak berlubang. Apabila pulut masak, gaulkan dengan sagu, tak payah sehingga rata dan tekan pulut di dalam loyang dan sapu sedikit batter atau adunan tepung.



Bahan lapisan atas

  • 250gm gula halus
  • 100gm tepung kastard
  • 400ml santan pekat
  • 400ml air
  • 4 biji telur
  • 1/2 sudu kecil garam
  • Beberapa titik esen vanilla
  • Pewarna Kuning



Cara - Cara

1. Campurkan kesemua bahan sehingga sebati, ikut turutan di atas dan tapiskan.

2. Masak dengan api kecil sehingga naik wap.

3. Tuangkan ke atas lapisan pulut tadi dan kukus selama 30 minit.

4. Biarkan sehingga betul-betul sejuk sebelum di potong.          



Selamat Mencuba

Resepi Untuk Dikongsi              

0 comments:

Post a Comment

Resepi Untuk Dikongsi. Powered by Blogger.