Talam Lapis Lobak Merah

Talam Lapis Lobak Merah



Bahan lapisan putih

  • 100gm gula pasir
  • 300ml santan pekat
  • 500ml air
  • 150gm tepung beras
  • 60gm tepung gandum
  • 1sb tepung ubi
  • 1/2st garam


Cara - cara

1. Campur semua bahan, tapis dalam periuk. Kacau hingga naik wap, tutup api.

2. Bahagikan kepada 3 bahagian, ketepikan.


Bahan lapisan lobak merah

  • 190gm gula pasir 
  • 200ml susu cair
  • 20gm lobak merah - diparut atau potong nipis
  • 150gm tepung beras
  • 60gm tepung gandum
  • 1sb tepung ubi - resepi asal tepung hoen kwe putih
  • 1/2st garam 
  • Air secukupnya
  • Pewarna oren



Cara - Cara

1. Satukan semua bahan kecuali air, letak sikit dulu.

2. Blender halus kemudian masukkan adunan dalam jug penyukat metrik. Tambah lagi air hingga adunan menjadi 1000ml atau 1 liter.

3. Bahagikan kepada 3 bahagian.

4. Panaskan kukusan. Alas loyang empat segi 10x10x2in dengan plastik dan lengserkan dengan sedikit minyak.

5. Ambil 1 bahagian lapisan putih, kukus hingga masak dengan api sederhana. Jika tekan dengan jari tak melekat dan nampak mengeras, dah masaklah tu. 

6. Garis-gariskan dengan lidi pada lapisan putih kemudian tuang adunan oren. Kukus lagi. Buat hingga adunan habis. Mula dengan lapisan putih, akhiri dengan lapisan oren. Lapisan terakhir kukus selama 20 minit atau hingga betul-betul masak.

7. Sejukkan kuih. Bila dah betul-betul sejuk, baru potong dengan menggunakan pisau plastik.

8. Jangan lupa like dan share, terima kasih dan selamat mencuba.


Selamat Mencuba

Resepi Untuk Dikongsi

0 comments:

Post a Comment

Resepi Untuk Dikongsi. Powered by Blogger.