Bahan-Bahan
- 1 labu bawang besar
- 10 ulas bawang merah
- 5 ulas bawang putih
- 1 inci halia
- ½ inci lengkuas
- 2 batang serai
- 1 botol sos BBQ
- 3 sudu besar madu
- 1 sudu besar serbuk cili
- 3 sudu besar mentega/margerin or minyak
- 1/2 cawan kicap pekat manis
- 2 sudu teh serbuk kunyit
- 1 sudu teh serbuk lada sulah@lada hitam
- garam secukup rasa
Cara Cara
1. Kisar bawang besar, bawang merah, bawang putih, halia, lengkuas & serai
2. Gaul rata bahan kisar dengan semua bahan lain.
3.Tuangkan ke atas ayam dan perap selama 3 jam pada suhu bilik.
Tambahan:
-Selain ayam, boleh guna sosej atau daging juga.
-Untuk ayam & daging, sebaiknya kelar2 sikit isinya sebelum diperap supaya bahan perapan lebih meresap.
-Baki perap boleh simpan didalam peti sejuk, utk digunakan di masa akan dtg.
-BBQ lebih sedap diperap lebih lama.
-Mula2 perap sekurang2nya 3jam dlm suhu bilik, lepas tu masukkan dlm peti sejuk.
-Pada hari yg nak masak nanti, baru keluarkan, dan biarkan ais cair dulu.
Selamat Mencuba
Resepi Untuk Dikongsi
kredit : Koleksi Resepi Masakan Ayam
0 comments:
Post a Comment