Ayam Perap BBQ

Ayam Perap BBQ


Bahan-Bahan

  • 1 labu bawang besar
  • 10 ulas bawang merah
  • 5 ulas bawang putih
  • 1 inci halia
  • ½ inci lengkuas
  • 2 batang serai
  • 1 botol sos BBQ


  • 3 sudu besar madu
  • 1 sudu besar serbuk cili
  • 3 sudu besar mentega/margerin or minyak
  • 1/2 cawan kicap pekat manis
  • 2 sudu teh serbuk kunyit
  • 1 sudu teh serbuk lada sulah@lada hitam
  • garam secukup rasa


Cara Cara

1. Kisar bawang besar, bawang merah, bawang putih, halia, lengkuas & serai

2. Gaul rata bahan kisar dengan semua bahan lain.

3.Tuangkan ke atas ayam dan perap selama 3 jam pada suhu bilik.


Tambahan:

-Selain ayam, boleh guna sosej atau daging juga.

-Untuk ayam & daging, sebaiknya kelar2 sikit isinya sebelum diperap supaya bahan perapan lebih meresap.

-Baki perap boleh simpan didalam peti sejuk, utk digunakan di masa akan dtg.

-BBQ lebih sedap diperap lebih lama.

-Mula2 perap sekurang2nya 3jam dlm suhu bilik, lepas tu masukkan dlm peti sejuk.

-Pada hari yg nak masak nanti, baru keluarkan, dan biarkan ais cair dulu.


Selamat Mencuba

Resepi Untuk Dikongsi

kredit : Koleksi Resepi Masakan Ayam

0 comments:

Post a Comment

Resepi Untuk Dikongsi. Powered by Blogger.