Bahan-bahan
- 1 mangkuk tepung gandum
- 1 mangkuk tepung jagung
- 1/2 cawan oat yang dikisar halus(boleh juga lebihkan serbuk oat dan kurangkan tepung gandum)
- 1 mangkuk oat kasar
- 250g butter (boleh tambah lagi jika kurang)
- 1 1/2 mangkuk gula castor (boleh kurangkan kalau tak suka manis)
- 1 biji telur
- 1 sk esen vanila
- 2 genggam cornflakes di ramas kasar
- Optional- Coklat bar yang dicincang halus atau coklat cip
- Optional- 3-4 sb serbuk coklat
Cara-cara
1. Masukkan tepung gandum, tepung jagung, serbuk oat yan dikisar halus, oat kasar, esen vanilla & telur kedalam satu bekas dan gaul sebati.
2. Kemudian masukkan butter sedikit demi sedikit dan gaul sehingga adunan boleh dikepal. Kemudian masukkan cornflakes & coklat bar yang telah didadu dan gaul sebati.
3. Kemudian bentukkan bulat² kecil dan letak di atas loyang dan kemudian boleh ditekan permukaan atas biskut dengan hujung garfu.
4. Masukkan ke dalam oven dan dibakar lebih kurang 10-15 min atau sehingga keperangan
5. Setelah masak sejukkan di atas redai dan boleh disimpan di dalam bekas yang kedap udara
Selamat mencuba
Resepi Untuk Dikongsi
0 comments:
Post a Comment