Ketam Masak Lemak Cili Api
BAHAN-BAHAN
~2 ekor ketam (belah dua)
~2 biji bawang merah (ditumbuk)
~6 ulas bawang putih (ditumbuk)
~1 inci kunyit hidup(ditumbuk) *kalau korang nak guna serbuk kunyit pon takpe....
~20 cili padi(aku suka pedas ok tapi kalau korang tak suka pedas terpulang lah nak letak ke tak yer)
~1 batang serai(diketuk)
~1 kotak santan 200ml
~1 keping asam gelugor
~garam n cukup rasa
CARA MEMBUATNYA
1)panaskan periuk ...masukkan air ke dalam periuk...terpulang lah bnyak mana korang nak...kalau aku letak dalam 6 cawan
2)masukkan bawang merah,bawang putih,kunyit hidup dan cili padi yang telah ditumbuk
3)kacau sehingga mendidih...masukkan serai yang telah diketuk..dan asam gelugor.
4)kecilkan api..masukkan santan...kemudian kacau perlahan2...
5)bila dah mendidih ...masukkan ketam.garam dan cukup rasa..
6)bila nampak ketam dah bertukar warna.dan santan dah mendidih..boleh lah dihidangkan.
Selamat Mencuba
Resepi Untuk Dikongsi
Ketam Masak Lemak Cili Api
Subscribe to:
Post Comments
(
Atom
)
About Me
Resepi Untuk Dikongsi. Powered by Blogger.
0 comments:
Post a Comment