Ketam Masak Lemak Cili Api

Ketam Masak Lemak Cili Api



BAHAN-BAHAN

~2 ekor ketam (belah dua)
~2 biji bawang merah (ditumbuk)
~6 ulas bawang putih (ditumbuk)
~1 inci kunyit hidup(ditumbuk) *kalau korang nak guna serbuk kunyit pon takpe....
~20 cili padi(aku suka pedas ok tapi kalau korang tak suka pedas terpulang lah nak letak ke tak yer)
~1 batang serai(diketuk)
~1 kotak santan 200ml
~1 keping asam gelugor
~garam n cukup rasa


CARA MEMBUATNYA

1)panaskan periuk ...masukkan air ke dalam periuk...terpulang lah bnyak mana korang nak...kalau aku letak dalam 6 cawan

2)masukkan bawang merah,bawang putih,kunyit hidup dan cili padi yang telah ditumbuk

3)kacau sehingga mendidih...masukkan serai yang telah diketuk..dan asam gelugor.

4)kecilkan api..masukkan santan...kemudian kacau perlahan2...

5)bila dah mendidih ...masukkan ketam.garam dan cukup rasa..

6)bila nampak ketam dah bertukar warna.dan santan dah mendidih..boleh lah dihidangkan.


Selamat Mencuba

Resepi Untuk Dikongsi

0 comments:

Post a Comment

Resepi Untuk Dikongsi. Powered by Blogger.