Nasi Ayam Panggang Ala Cina

Nasi Ayam Panggang Ala Cina




Bahan-bahan (Air rebusan / stok ayam)

  • 1 ekor ayam
  • 2 inci halia (dihiris)
  • 1 biji bawang besar (dihiris halus)
  • 3 ulas bawang putih (diketok)
  • 1 sudu kecil garam halus
  • 1.5 liter air




Cara - Cara

1.Didihkan air kemudian masukkan halia, bawang putih & bawang besar sehingga masak.

2.Kemudian perlahankan api dan masukkan ayam dan garam. Tunggu sehingga ayam masak( nak tahu ayam dah masak cucuk pehanya dgn garfu, kalau darah takde keluar maknanya dah masak)

3.Angkat ayam dan toskan..



Bahan-bahan (Untuk Nasi)

  • 1/2 kg beras basmathi
  • Air rebusan ayam secukupnya mengikut sukatan jenis beras yg digunakan
  • 3 sudu besar marjerin
  • 1 sudu besar Minyak bijan
  • 4 ulas bawang putih (dikisar halus)
  • 5 incin halia (dikisar halus)
  • 3 helai daun pandan di simpul
  • 1 kiub pati ayam
  • 2 sudu kecil garam halus


Cara Cara 

1.Basuh beras...Kemudian panaskan minyak bijan bersama dengan marjerin. Tumiskan bawang putih, halia, daun pandan & pati ayam sehingga kekuningan dan wangi.

2.Setelah itu, masukkan air rebusan ayam dan tunggu sehingga air masak.

3.Kemudian masukkan beras dan juga garam.



Bahan-bahan (Untuk Ayam)

  • 1 ekor ayam cuci bersih dan jgn di potong..
  • 1 sudu besar adunan Serbuk 5 spice ( ada dijual dipasaraya)
  • 1 sudu besar serbuk halia
  • 1 sudu besar serbuk bawang putih
  • 1 sudu besar serbuk lada putih
  • 2 sudu besar garam halus
  • 2 sudu besar serbuk pati ayam
  • 1/2 liter air
  • 4 sudu besar Cuka hitam/ perahan lemon
  • 4 sudu besar sirap maltose


Cara - Cara

1.Gaulkan kesemua serbuk bersama dengan garam halus dan pati ayam

2.Kemudian perapkan ayam bersama bahan-bahan tersebut selama 2 jam - minima

3.Masakkan air dan campurkan bersama cuka hitam dan sirap maltose..Kemudian siram bahan tersebut ke atas ayam...sehingga ayam kelihatan berubah warna sedikit..( cara siram, kena pegang kaki ayam dua2, lepas tu siram..kerja ni paling senang buat 2 org.. Sorang pegang & sorang siram.. Huhuhu.. Remehkan..)

3.biarkan ayam tersebut terdedah selama 1 jam - 2 jam paling kurang..lagi lama lagi bagus...(gantungkan sehingga nampak minyak ayam turun)

4.Panggang ayam selama lebih kurang 1jam dengan suhu 190c.. ( bergantung pada oven masing2)

P / S : nak goreng pun boleh.. Guna 1 kg minyak masak @ deep fry..



Bahan-bahan ( Untuk Cili sos )

  • 7 biji Cili merah (dikisar)
  • 1 ulas Bawang putih dikisar)
  • 2 inci Halia (dikisar)
  • 3 sudu besar Gula
  • 1 sudu teh Garam halus
  • 5 biji perahan Air limau kasturi


Cara - Cara

1.Bahan yang dikisar tadi dicampurkan dengan gula, garam halus dan air perahan limau kasturi.




Bahan-bahan ( Untuk Kicap )

  • 2 inci Halia (dihiris halus)
  • 2 ulas Bawang putih (dihiris halus)
  • 1 sudu besar Minyak jagung
  • 3 sudu besar Kicap pekat manis
  • 1 sudu besar Sos tiram
  • 2 tangkai Daun ketumbar


Cara - Cara
1.Panaskan minyak jagung. Tumis halia dan bawang putih.

2.Masukkan kicap pekat,sos tiram dan daun ketumbar. Kemudian campurkan sedikit dengan air rebusan ayam.

3.Tumis sehingga masak.



Bahan - Bahan (Untuk sos halia)

  • 100gm halia muda (kisar dan tapis....Buang air)
  • 1 sudu besar serbuk pati ayam
  • Sedikit daun ketumbar (cincang)
  • 3 sudu makan minyak



Cara - Cara

1.Jerang minyak sampai betul2panas

2.Dalam mangkuk tahan panas campur serbuk pati ayam, daun ketumbar cincang dan halia muda dan gaulkan rata

3.Bila minyak dah betul betul panas, tuangkan dalam campuran halia dan kacau sebati




Cara Penyedian Sup

Noted : untuk sup gunakan lebihan stok ayam tadi, dan buat sup seperti biasa anda buat

Tumis rempah ratus & bawang - bawang, halia terlebih dahulu.. Taburkan hirisan daun ketumbar & bawang goreng masa hidang nanti.



Selamat Mencuba

Resepi Untuk Dikongsi

Sumber: FB AdnilsamApat

0 comments:

Post a Comment

Resepi Untuk Dikongsi. Powered by Blogger.