Kuah Yong Tau fu & Chee Cheong fun

Kuah Yong Tau fu



Bahan - Bahan

  • 10 tangkai cili kering
  • gula melaka atau 2 sudu gula merah
  • bijan goreng
  • gula(kalau kurang manis)
  • 1 s.k garam
  • 3 cm belacan
  • 300 ml air
  • 1 sudu besar minyak
  • 1 1/2 s.b tepung jagung dibancuh dgn 50 ml air




Cara-cara

1. Masukkan minyak dalam kuali. Goreng cili kering sehingga garing dengan api yang kecil. jangan lama sangat ye nanti hangus dan hasil pun kurang sedap

2. setelah garing, angkat dan blend cili kering dgn sedikit air. tapis supaya hasil
pun cantik..

3. panaskan air bersama gula melaka. tapis ye takut ada pasir2 halus...

4. kemudian cili yang telah dikisar tadi dan air gula serta belacan.
setelah mendidih, masukkan bancuhan tepung jagung untuk memekatkan kuah.
masukkan garam, ajinomoto dan gula(jika gula melaka kurang manis).




Chee Cheong fun



Bahan - Bahan

  • 100gm tpg beras
  • 1 sudu besar tpg ubi
  • 365ml air
  • sedikit garam
  • 1/2 sudu kecil minyak masak



Cara - Cara

campur kesemua bahan dlm bekas kacau sebati...kukus sperti mana nak buat laksam



Selamat Mencuba

Resepi Untuk Dikongsi

Perkongsian dari : Tahrunnisah Jali

1 comments:

Resepi Untuk Dikongsi. Powered by Blogger.